Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som orsakar sår i tjocktarmens slemhinna. Inflammationen kan sprida sig från ändtarmen och uppåt tjocktarmen. Orsaken är okänd men sjukdomen är delvis ärftlig. Om du misstänker att du har ulcerös kolit, kontakta din vårdcentral. Sjukdomen behandlas i första hand med läkemedel. Vissa svårare fall kräver operation.
Ulcerös kolit är en kronisk sjukdom, vilket betyder att man har den hela livet, men inte att man har besvär hela livet. Symtomen kommer och går i perioder, i så kallade skov. Sjukdomsförloppet ser olika ut – en del får bara några attacker under hela livet medan andra får återkommande besvär. Man kan vara helt fri från besvär i långa perioder. De flesta som får ulcerös kolit kan fortsätta att leva ett vanligt, aktivt liv.
Sjukdomen påminner om Crohns sjukdom, som också är en inflammatorisk tarmsjukdom. Crohns sjukdom drabbar både tunn- och tjocktarmen. Ulcerös kolit drabbar ändtarmen och tjocktarmen och orsakar sår i tjocktarmens slemhinna. Inflammationen kan sprida sig till hela tjocktarmen eller vara begränsad till delar av den. Ulcerös kolit kan leda till cancer i tjocktarmen.
Orsaken till sjukdomen är ännu okänd, men man vet att den delvis är ärftlig.
Varje år drabbas cirka 500 till 1 000 personer i Sverige av ulcerös kolit. Sjukdomen drabbar framför allt yngre personer och brukar märkas första gången i 15–30-årsåldern.
Symtom
Symtomen utvecklas vanligen gradvis men kan även komma plötsligt. Några vanliga symtom är:
- diarré med blod och slem i avföringen
- smärtor i nedre vänstra delen av magen som försvinner vid tarmtömning
- försämrad matlust
- eventuellt viktnedgång.